Atopi

Atopi er definert som en predisposisjon til å reagere allergisk (være hypersensitiv) mot allergener som finnes i omgivelsene. Disse allergenene kan være innendørsallergener (husstøvmidd, katteepithel celler, fôr midd) eller utendørsallergener (gress eller tre pollen).

En Atopiker kan ha en eller flere av symptomene nevnt nedenfor: 

Kløe (gjerne bak skuldre og ører).
Slikking på poter/gnaging oppover beina/slikking i lysken eller på magen.
Røde nupper i huden med etterfølgende sår/skorper i huden.
Dårlig pels (tørr/fettete/flass)
Økt håravfall/røyting
Rennende øyne
Ørebetennelse

Mange av disse symptomene er også å finne i en annen hyppig forekommende allergi blant hunder – fôrallergi. Vi prøver å skille mellom disse to typene ut ifra alder på dyret samt om dyret har problemer hele året eller kun periodevis. Dessverre er det ikke alltid lett å skille mellom de to, og i mange tilfeller kan en hund/katt være både atopiker og fôrallergiker.

For å diagnotisere en atopiker analyseres blodprøver som kan vise dyrets spesifikke antistoffer (IgE) mot allergener fra omgivelsene. Ingen allergitester er 100% pålitelige, så kjæledyret ditt kan være allergisk selv om testene er negative. I noen tilfeller må man reteste dyret 6mnd etter første blodprøveanalyse. Da vil resultatet være sikre og kan fortelle oss om dyret ditt er allergisk og hva det reagerer på. Dette hjelper oss i å foreta målrettet, lindrende behandling. Her er noen grep man kan ta for å lindre symptomene:

1. Unngå kontakt med allergenene. For en husstøvmidd allergiker bør tepper fjernes, unngå å la dyret sove i seng/sofa og bruk for eksempel en seng av kunstskinn som kan lett tørkes av med en fuktig klut.
2. Badebehandling 1-2 ganger i uken med en fuktighetsgivende sjampo.
3. Kløedempende medisiner. Det vil si immundempende medisiner som kortison, ciklosporin eller antihistaminer.
4. Næring med høy grad av omega 3 og 6 fettsyrer.
5. Immunvaksiner.

Symptomene til en atopiker kan variere. Det er viktig å notere seg når dyret reagerer, og om reaksjonen kan ha sammenheng med endringer i omgivelsene i perioden. En allergiker blir sjeldent fri for allergien, og ofte kan symptomene øke med alder. Allergikere kan også lettere pådra seg infeksjoner i huden som forverrer symptomene. Det er derfor viktig å ha dyret til regelmessige kontroller og ha god kommunikasjon med din veterinær. Sammen kan vi finne den beste løsningen for ditt dyr!

Back to Top