Nyttårsaften og hund

nyttårsaftenTiltak til nyttårsaften hvis du har en redd hund?
Hva kan du som eier gjøre og hvilken muligheter har du til å hjelpe?
Først og fremst hvis du har en ekstremt redd hund må man ofte ty til medikamenter for å hjelpe de. Det aller beste ville jo være å reise bort denne dagen, men ikke alle har muligheter til det.
1. Det første du bør tenke på er å ikke la dyret være hjemme alene, og ikke ta det med ut for å se på rakettene. Du som eier har en beroligende effekt, og det er ikke noe gøy å være alene og redd. Da forsterkes ofte redselen. Kjenner du en annen hund som ikke er redd kan det være fint for disse hundene å være sammen. Rolige hunder har god smitteeffekt på redde og stressete hunder.
2.Trekk gardiner for vinduene slik at lysglimtene fra rakettene minimaliseres. Sett gjerne på litt musikk (rytmisk) når dere er hjemme, ikke for høyt så det får motsatt effekt. Finn frem leker og godbiter. Gjem gjerne litt godbiter og la den få søke er den vant til det. Avled hunden.
3. Beveg deg, og oppfør deg normalt. Ved å trøste og vise bekymring vil hunden kunne oppleve det som at det er noe farlig som skal skje. Du samtykker egentlig til hunden din at det er greit å være redd.
4. Har dere et rom der det er mer lydtett kan det være fint å trekke til det rommer når det smeller som verst. Føler den seg trygg i buret sitt, ta med buret inn der. Men vær obs på å la hunden få bevege seg fritt. Ønsker den å gjemme seg eller søke ly skal den få lov til det. Veldig fint å la døra stå åpen slik at den ikke føler seg innesperret, men kan «rømme». Ved å «rømme» mener jeg innenfor husets fire vegger! En skremt hund ute kan være farlig, da den kan lett bli borte eller påkjørt.
Så over til hva kan man gi hunden? Hva slags alternativer finnes det?
1. D.A.P, dog appeasing pheromone, er fermoner som finnes i form av diffuser, som settes i en stikkontakt, spray og halsbånd. Diffuseren settes i det rommet hunden oppholder seg. Fermoner er beroligende duftstoff som produseres av alle diende pattedyr. Det virker beroligende på valpene. Stoffene brukes enkelt som et middel for å kommunisere for eksempel trygghet, usikkerhet og rang. D.A.P. er en syntetisk analog til tispens beroligende feromon. Ved å bruke D.A.P. vil man gi hunden en følelse av trygghet og eliminere uønsket stressrelatert atferd. Forskning har vist at D.A.P. også virker beroligende på voksne hunder. D.A.P. har dokumentert effekt mot destruktiv atferd, overdreven bjeffing, urenslig atferd og fryktrelatert atferd som for eksempel nyttårsraketter. DAP bør startes 2-3 uker før nyttår, og fortsette et par uker etter nyttår
2. iHarmoni kommer i kapsler, som inntas hele eller kan åpnes og strø over maten. iHarmoni inneholder nevromodulerende næringsstoffer som kan bidra til å regulere kroppens reaksjon på stress på en naturlig måte. Slike næringsstoffer er ikke sløvende, men bidrar til normal svingning mellom søvn og våkenfase. De har ingen uønskede effekter, og er ikke vanedannende. Bør startes noen dager før nyttårsaften.
3. Thundershirt/ medical top shirt Ulike leverandører, ulike navn. Men i prinsippet er det en body som går over halsen og dekker brystet. Den vil gi et konstant, mykt press rundt dyrets kropp. Dette vil for mange hunder føles beroligende.
For mange hunder vil overnevnte være nok. Men for noen er nyttårsaften helt forferdelig og man må ty til angstdempende medisiner. Det som er viktig å merke seg er at må hunden ha angstdempende medisiner, må dere ta kontakt i god tid. Hunden bør alltid ha prøvd disse medisinene før selve nyttårsaften da det er noen hunder som blir helt gira på det. Det er også veldig fint å kunne kombinere medisiner med D.A.P og/eller iHarmoni. De vil ha en forsterkende effekt sammen, og man vil kunne minimere dosen på medisinene.

Back to Top